сряда, 25 август 2010 г.

10 начина да спестите пари при пазаруване






Увеличаването на цените тези дни засегна не само колите, но и храната ни. За това можем да обвиним увеличаващите се цени на петрола, ниската реколта, глбалното затопляне и така до безкрай. Факторите, влияещи върху цената на храните са много, но е факт, че пазаруващите вече търсят повече начини за комбиниране на спестяване на средства и здравословно пазаруване.

Планирането може да помогне за спестяване на средства от сметката за храна
Направете инвентаризация на това, което вече имате в къщи, за да не купувате излишно големи количества. Сравнете наличностите със списъкът за пазаруване, който сте изготвили за седмичното меню. Не забравяйте, че можете да използвате останалото количество от предишни яденета, за да си приготвите нещо и на следващия ден.

Със списъкът на лице ви остава да направите само още едно нещо преди да отидете на пазар. Хапнете нещо здравословно като междинно ядене, за да избегнете импулсивните купувания на нездравословни пакетирани храни.

Здравословната храна е евтина храна
Храненето здравословно не само ще ви помогне да подобрите здравето си, но и ще ви спести средства. Спестяването идва от намаляването на порциите и от купуване на по-малко сладки десерти, чипс, газирани напитки, които значително увеличават сметката ви на касата.

Едно предупреждение - не се поддавайте на спекулацията на щанда с така наречени диетични храни. Повечето от тях са с излишно завишени цени само поради факта, че са биологични. Нашите баби и дядовци са се хранили само с биологична храна и нейната цена е била напълно приемлива. Неползването на препарати за растителна защита и изобщо препарати, които подпомагат растежа на плодовете и зеленчуците не е причина за трикратно по-високи цени. Фактът, че пазарувате от диетичния щанд няма да ви направи автоматично по-здрави. Най-здравословната храна е най-простичката и обикновена като месото, млякото, сиренето, млечните продукти, плодовете, зеленчуците.

Ами ако ни се хапва нещо сладко?
Гладът за сладко най-добре утолете с плодове - банани, ябълки, грозде, в зависимост от сезона.

Ето ги и обещаните десет стратегии за намаляване на сметката в магазина.

Купувайте продукцията на сезона. Всеки сезон има своите плодове и зеленчуци. По това време на годината те са в най-големи количества и съответно цената има е най-ниска. Това няма да ви лиши от ядене на различни плодове - през цялата година сезоните на плодовете и зеленчуците се застъпват и пазарите изобилстват от актуалната реколта. Купете колкото ви е нужно, а ако искате да се запасите, замразете във фризер част от покупките си и ги консумирайте по-късно. Друг съвет по отношение на реколтата е да купувате стока, произведена в близост до мястото, където живеете. Така цената ще е по-ниска, понеже транспортните разходи за докарване на стоката са по-малки, а и по този начин стимулирате собствената си страна и производителите в нея.

Възползвайте се от намаленията. Ежедневно в магазините се предлагат намаления на храните. Бъдете разумни по отношение на тях - не купувайте твърде голямо количество храна, което ще изостане, ще се развали и ще трябва да изхвърлите. Това са пари, хвърлени на вятъра. Ако редовно пазарувате във верига магазини, която предлага клубни карти и намаления, възползвайте се от тях. Хората са казали капка по капка, вир става. Така по 10, по 20 стотинки и ще спестите не малка сума за месеца.

Приготвяйте си обяд от вкъщи. Правенето на обяд и взимането му с вас на работа, училище или където и да сте през деня е сигурен начин да спестите значително количество пари. Един сандвич в заведение за бързо хранене не струва по-малко от 2 лева, а един месец по два лева всеки ден са 60 спестени лева. Не мислите ли че си заслужава :). Освен, че ви спестява пари, правенето на обяд от вкъщи ви осигурява контрол над количеството и над качеството на храната, която консумирате. Комбинацията от сандвич, салата, плод и парченце сирене за междинно хапване ще ви засити и няма да ви натрупа излишни калоррии. Опаковайте храната в подходящи опаковки, така че да не се разлее и използвайте хладилник по възможност.

Преоткрийте консервирането. Консервирането не е нещо, което само на нашите баби правят. Следващият път когато пазарувате и продуктите ви не са сезонни за страната, вместо към вносните такива погледнете към консервираните плодове и зеленчуци. Зеленчуците обикновено са замразени, а плодовете са в консерви или буркани. Консервирането им става когато те са най-зрели и по този начин се запазват най-хубавите им качества. Рибата и месото се замразяват веднага и така се запазват пресни. Ползването на замразени храни ще ви улесни ако имате фризер. Можете да извадите бързо необходимото ви количество, а останалото да запазите и преди да се е размразило да сложите отново във фризера. Ако съхранявате правилно продуктите си във фризера няма да се опасявате от загуби. Консервираните храни обикновено са в сладък сироп или солена марината и искат изкисване преди употреба. Сушените плодове и зеленчуци са с концентриран вкус и са добър заместител на пресните. Въпреки, че е по-полезно да готвите и изобщо консумирате прясно мляко, сухото такова ще ви свърши чудесна работа при ястия, които изискват малки количества мляко. Използвайте такова, което има по-висок процент масленост при възстановяването. Купувайте разумни количества.

Пестете с постни ястия. Когато е възможно заместете по-скъпите месо, риба или дивеч с по-евтините растителни източници на протеини като соев заместител, тофу, яйца и т.н. Определете си ден за вегетарианско ядене веднъж седмично или повече, ако това е по вкуса ви. Това не е лишение, а разнообразява вашата диета като включва в нея разнообразни източници на хранителни вещества и фибри като същевременно спестявате. Яйцата са вкусен и евтин източник на протеини, който е подходящ за всяко ядене, както и за междинните. Ако обичате месото и не можете да се откажете от него, намалете порциите и допълнете менюто с пълнозърнести храни, боб, яйца или зеленчуци.
Когато купувате месо, избирайте по-малки парчета, по възможност без кокал и с по-малко мазнини. Ако купувате пиле можете да вземете цяло и да си нарежете сами, вместо да плащате повече за предварително разфасовано. Можете да си позволите и по-голяма и изгодна опаковка пилешко, като част от него да замразите във фризера и да използвате в последствие.

Използвайте останалата храна. Помислете дали ще оползотворите напълно количеството храна, което купувате. Ако сготвите повече от необходимото и имате остатъци, не ги изхвърляйте. Колкото по-малко отпадъци произвежда всяко едно домакинство, толкова по-малко работа ще има по преработването, околната среда ще бъде по-чиста, а и не след дълго ефектът ще е основание за намаляне на данъците смет. Колкото повече остатъци от храната изхвърляте, толкова по-неизгодна става вашата покупка. Ако са ви останали няколко лъжици салата, малко пилешко и няколко листа маруля и зеленчуци, това си е цяло ядене за следващия ден в офиса.

Доверете се на местните производители. Вместо по-скъпите вносни храни, потърсете достатъчно качествени такива сред производителите от страната. Обръщайте внимание на състава, като дръжте сметка за това какво получавате срещу вашите пари. На етикетите съставките са подредени според тяхното количество, така че не купувайте доматено пюре, на което първата съставка в списъка е вода. Също така ползвайте продукти с по-малко добавки - те ще са с по-ниска цена и често по-здравословни, макар и не толкова атрактивни на вид.

Купувайте предварително пакетирано само ако наистина се нуждаете. Храната, приготвена от вас е многократно по-вкусна, а и по-евтина. Едва ли за приготвянето на храната за четири членно семейство се нуждаете от пакетирана нарязана шунка по 5 парчета в опаковка. Ако готвите за себе си и това е начин да намалите излишъците този вид разфасовки са вариант за вас, въпреки по-високата цена. Можете да спестите пари и като избягвате предварително приготвените сладки или кроасани, чипс или снаксове.

Пазарувайте и гответе в по-големи количества. Този съвет е изключително и само за тези, които ще могат да съхранят правилно това допълнително количество, или ще го оползотворят със семеството си. Пазаруването по цени на едро има своите предимства, макар и намаленията да не са особено големи. Ако пазарувате веднъж на две седмици или веднъж месечно, в зависимост от това как ви е удобно, ще спестите време, бензин за колата си и пари. Правенето на буркани зимнина не е отживелица, напротив. Няма нищо по-хубаво от това да напълните сами мазето си и фризера си за зимата с консервирани и замразени храни. Повярвайте, зимата ще сте повече от щастливи, че сте го направили, а и ще сте спестили за други неща, които ви радват.

Направете си собствена градина. Посадете си собствена градина и ще получите много повече блага от спестяването на пари. Няма нищо по-хубаво от това да си откъснете лятото домат от вашата градина. Животът в апартамент също го позволява - можете да посадите доматите в големи саксии или тенекии на балкона си. Започнете с нещо малко и лесно, като например да отглеждате свои пресни билки през зимата или по прости зеленчуци през лятото. Ако инвестирате известно време и средства в консервиране ще се радвате на летни плодове и зеленчуци през цялата зима и нищо няма да ви липсва.

1 коментар: