неделя, 15 август 2010 г.

Р. Кийосаки: Жилището е пасив, а не актив



Покупката на жилище блокира начални капитали и изисква последващи разходи за поддръжка, напомня авторът на "Богат татко, беден татко"

Богатите купуват активи, бедните имат само разходи, а средната класа купува пасиви с мисълта, че са активи, казва Робърт Кийосаки в книгата си "Богат татко, беден татко".

Средната класа непрекъснато има финансови затруднения. Възприемането на дома като инвестиция и философията, че увеличаванато на заплатата означава автоматично по-голяма къща или възможност да се харчи повече, лежи в основта на дълговете, които разяждат днешното общество, заявява Кийосаки в книгата си.

Разходите за поддръжка и ремонт на собствено жилище обикновено са в пъти по-големи, от тези на жилище под наем, защото когато е собствено жилище, човек няма задръжки да влага все повече и повече в него.

В България вложенията в недвижим имот и постоянните последващи ремонти изцеждат основната част от капитала на домакинствата. Особено безмислено в дългосрочен план, се оказва натрупването на недвижима собственост и поддръжката й в градове, който са лишени от поминък и младите хора постоянно ги напускат. Тенденцията може да се задълбочи при демографските проблеми на България.

Решението да се инвестира в дом, вместо в ценни книжа се отразява негативно по три начина:

1. Блокирането на началния капитал в непроизводителен актив като дома, включително загуба поради огромните разходи по обзавеждането
2. Загуба на допълнителен капитал, който се влага в поддръжка на жилището, вместо на фондовата борса
3. Загуба на обучение - инвестициите започват късно, малки са и нямате време да се научите да инвестирате

Като пасив Кийосаки определя също така автомобила (иска поддръжка и се амортизира бързо), както и всякакви непроизводствени активи.

За актив се приемат собствен бизнес, ценни книжа, патент или друга интелектуална собственост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар