неделя, 15 август 2010 г.

От къде идват и къде отиват парите на бедните, средната класа и богатите?


Още малко от мъдрия Робърт Кийосаки


Приходи и разходи, активи и пасиви, финансов отчет и парични потоци.

Как да управлявате грамотно парите си, вместо те – вас.

Четирите потока на парите

Знаете ли каква е разликата между наемния работник и собственика на бизнес? Защо някои хора от сутрин до вечер, ден след ден, работейки обедняват, а други изграждат бизнес империи и се наслаждават на живота?

Ако искате да поемете контрола върху финансовата си съдба, следващата графика ще ви помогне да се ориентирате.

Н l Б Н – наемен работник, Б – бизнес притежател

—l—

С l И, С – свободна професия И – инвеститор

Това са “Четирите потока на парите”, определящи мястото на всеки човек в безкрайната игра на парите, както и причините, които го задържат там. С тяхна помощ ще определите в кой квадрант се намирате днес и къде бихте искали да се озовете в бъдеще, като изберете собствения си път на финансова свобода.

Всеки от нас се намира поне в един от четирите квадранта според това, откъде идват парите ни. В лявата половина на квадранта са хората, които разчитат на заплата (наемни работници), както и тези, които сами са си работодатели (свободна професия). Дясната страна на квадранта е за хората, които получават парите си от притежавания от тях бизнес или от инвестиции.

Повечето от нас имат потенциал да генерират приходи и от четирите квадранта. Но изборът ни е свързан не толкова с наученото в училище; това зависи по-скоро от най-съкровените ни ценности, силните и слабите ни страни и интересите. Някои обичат да бъдат наемни работници, други го мразят. Някои обичат да притежават компании, но не и да ги управляват. И все пак, независимо какво “правим” в професионално отношение, можем да работим и в четирите квадранта.

И докато парите са едни и същи, начините, по които се печелят са различни, защото всеки квадрант е различен. Всеки квадрант изисква различни умения, различни образователни пътища, различен тип хора. Ако се вгледате в названието на всеки квадрант, може би ще се запитате: “От кой квадрант печеля приходите си?” Като се запознаете с различните характеристики на всеки квадрант, ще добиете по-добра представа кой или кои от тях са най-подходящи за вас. В книгата на Робърт Кийосаки “Четирите потока на парите” ще намерите отговори на въпроси, като например:

Кое е най-важно за вас? Да имате сигурност, да се чувствате комфортно или да бъдете богати? В кой квадрант се намирате? Какви са възможностите в различните квадранти? С какво е свързан преходът от един квадрант в друг, от лявата половина към дясната?

Какво вижда умът ви? Той е най-важният ни актив. Ако бъде обучен добре, ще може да създаде огромно богатство буквално за миг. Нетренираният ум от друга страна е в състояние да създаде изключителна бедност, която трае поколения наред, тъй като тази настройка се предава от родители на деца. Ето защо пред нас стои изборът: да отделим време, за да развием финансовата си интелигентност и да впрегнем на работа силата на нашия мозък, или да създадем бедност, която да трае поколения наред.

Можете да постигнете финансовата си свобода и в четирите квадранта на парите. Всъщност, вашето финансово състояние не зависи само от парите, които получавате, нито от начина, по който ги генерирате.

Личният ви финансов отчет определя нивото ви на финансова зависимост. Какви са неговите характеристики и как да ги използваме?

АКТИВИ – активи е нещо, което ни носи пари. Това може да бъде бизнес, недвижимо имущество или ценни книжа. Активът се създава (изграждане на бизнес) или придобива (купуване на недвижим имот или ценни книжа)

ПАСИВИ – нещо, което вади пари от джоба ни. Това може да бъде жилище, кола, кабелна телевизия, мобилен телефон и какво ли още не, в това число даже бизнес, недвижим имот или ценни книжа. Пасивът се създава (губещ бизнес) или купува (недвижимо имущество и ценни книжа).

Както виждате, разликата не е толкова във външните обстоятелства (един и същи имот може да бъде актив или пасив, един бизнес може да бъзе печеливш или губещ, ценните книжа могат да ни носят пари, а могат и да ни носят загуби), колкото в начина, по който ги използваме (зависещ от финансовата ни грамотност).

ДОХОДИ

- заработени – от квадрант Н и С – получаваме ги само ако работим (трудов договор или свободна професия)

- пасивни – това са доходи, които получаваме, независимо от това, дали работим или не. Това са доходи от

АКТИВИ

- резидуални – те са разновидност на пасивните доходи, резултат от еднократно усилие, което после дълго време носи приходи. Например – издаване на книга, създаване на филм или музикален хит. Докато са “на мода” и се продават, те носят пари.

- доходи от мрежов бизнес – вид пасивни резидуални доходи, процент върху оборота на създадена от вас мрежа от потребители и дистрибутори на продуктите на дадена компания.

РАЗХОДИ

- данъци – те са следствие от всички видове приходи. Възможностите за данъчни облекчения в дясната половина на квадрантa (Б и И) са много по-големи, отколкото в лявата половина (Н и С).

- разходи за живот – храна, ток, дрехи и т.н. – те поддържат живота ни.

- други разходи – основен източник са пасивите – (глезотии, харчове, луксове, например – по-голямо жилище, по-хубава кола, по-скъпи дрехи и т.н.) – те придават вкус, красота, стил и повишават стандарта ни. Както се казва – заради тях си струва да се трудим. Те са най-голямото изкушение, и в съчетание с финансовата неграмотност – основна причина за бедността.

Приходите, разходите, активите и пасивите са основните съставки на финансовия отчет. Различните нива на финансова грамотност създават различни комбинации от тях, и различни финансови резултати.

Ето как изглежда финансовия отчет при:

1. Бедните хора (финансово неграмотни):

ПРИХОДИ (от наемна работа) – РАЗХОДИ (за живот) – нулев финансов резултат. Отново на работа!

2. Средната класа (финансово неграмотни):

ПРИХОДИ (от наемна работа или свободна професия) – РАЗХОДИ (за живот) – РАЗЛИКА (свободни пари) – закупуване на ПАСИВИ (“повишаване на стандарта”) – РАЗХОДИ (от пасиви). Трупането на пасиви става неусетно, това води до повишаване на разходите и до обедняване или до заробване поради вземане на кредити. Когато човек има по-големи доходи, неговият кредитен рейтинг е висок и банките с удоволствие му дават пари на заем. А после той връща с лихвите – обикновено в двоен размер…

3. Богатите хора (финансово грамотни):

ПРИХОДИ (и от 4-те квадранта, но винаги по избор) – РАЗХОДИ (за живот) – РАЗЛИКА (свободни пари) – АКТИВИ (бизнес, недвижимо имущество, акции) - ПРИХОДИ (от активи) – РАЗХОДИ (закупуване на други активи, закупуване на глезотии и т.н.).

Както виждате – едни и същи потребности, едни и същи пари и харчове, но различно отношение, дисциплина и, разбира се, различни нива на финансова грамотност.

Правилото е – не е важно само колко пари изкарвате и как го правите, а какво правите с тях. Парите притежават сила, която можете да използвате, за да се наслаждавате на живота и да вършите добри дела, или на която се подчинявате и цял живот работите за тях. Всеки сам избира пътя си.

Ако не планирате цял живот да се съсипвате от работа, препоръчваме ви книгите на Робърт Кийосаки.

Започнете от “Богат татко – беден татко”. Там ще научите не само как да постигнете финансовата си свобода, но и на какво да научите децата си за парите, освен класическото “не можем да си го позволим”.

Не бъдете егоисти – препратете тaзи статия на приятелите си! Финансовата грамотност е подарък, който ще бъде оценен от всеки съвременен човек…

Няма коментари:

Публикуване на коментар