сряда, 25 август 2010 г.

Л. Котликов: Пенсионирайте пенсионната система




Системата за социално осигуряване в САЩ току-що отпразнува 75-тия си рожден ден, но сега като че ли и е време да се пенсионира, пише Лорънс Котликов професор по икономика от Boston University в коментар за Bloomberg.

Според Котликов американците имат нужда от нова система, която да запази най-добрите характеристики на старата, да се освободи от по-лошите и да е в състояние да се самофинансира.

Целта на социалното осигуряване - да накара хората да пестят за пенсиониране, е напълно оправдана. В противен случай на старини милиони щяха да живеят от подаяния, казва той. Проблемът обаче е, че системата прехвърля все по-големи суми от младите към старите.

Като постъпва така, Чичо Сам уверява младите американски данъкоплатци, че когато се пенсионират ще получат дори много повече, отколкото са вложили. Но както добре е известно, всички подобни пирамиди рано или късно рухват, а американската е на път да колабира точно сега.

Последните участници в схемата – днешните и утрешните млади хора – са изправени пред огромно увеличаване на данъците и орязване на социалните придобивки. Това фискално издевателство върху младото поколение, което ще превърне американската мечта в кошмар, най-добре се илюстрира от американския фискален дефицит, който според икономиста възлиза на 202 трилиона долара.

Още по темата
Експерти: Увеличение на осигуровките ще ускори краха на пенсионната система
Средната възраст за пенсиониране в ЕС може да достигне 70 години през 2060
Лондон иска британците да се пенсионират на 66 през 2016 г.

Котликов изчислява фискален дефицит от 202 трилиона долара – 15 пъти по-голям от официалния американски дълг, като включва и пенсионните осигуровки, които според него всъщност са заеми, които се връщат на хората когато се пенсионират.

Дефицитът представлява настоящата разликата между бъдещите федерални разходи и приходи. Ако Вашингтон реши да компенсира този дефицит чрез данъци, това означава всички американски данъци да бъдат удвоени още сега. Подобна стъпка би наранила повече младите хора от колкото възрастните, защото именно заплатите съставляват по-голямата част от данъчната основа.

Защо тогава да не се намали бюджета за отбрана? За съжаление няма на къде. Бюджетът за отбрана на САЩ за тази година е на исторически ниските 5% от БВП и се очаква да спадне до 3% през 2020 г..

Съкращаването на сега съществуващите социални придобивки и помощи, повечето от които се получават от възрастните американци е друга опция, но това е крайно невероятно да се случи, тъй като възрастните американци гласуват и са добре организирани, докато 3 годишните, нито могат да гласуват нито да си купят конгресмен, посочва Котликов.

Орязването на бъдещите социални помощи и придобивки обаче е възможно, защото то ще засегне единствено младите хора. Конгресът се е насочил именно в тази посока и смята да започне със системата за социално осигуряване. Финансовата комисия към администрацията на президента Обама вероятно ще предложи повишаването на пенсионната възраст на 70 години от 67 за всички които за момента са под 45 години. По този начин бъдещите пенсионери ще получат с около една пета по малко от това което биха взели ако се пенсионираха сега.

Някои анализатори препоръчват засега системата да не се променя, тъй като според последния доклад за състоянието на социалното осигуряване в САЩ, тя ще разполага с достатъчно средства до 2037 г. Котликов обаче смята, че заключенията на доклада са подвеждащи, а щатската система за социално осигуряване с дефицит от 16 трилиона долара вече е колабирала.

За да се съберат 16 трилиона долара е необходимо всички пенсии и социални помощи в САЩ да бъдат намалени с 26% още сега, което означава че щатската система за социално осигуряване има 26% по-малко приходи от колкото са и нужни, за да се самофинансира.

Орязването на пенсиите и помощите за новите пенсионери с 20%, чрез вдигане на пенсионната възраст след например 20 години не е същото като да се орежат пенсиите за всички пенсионери с 26% още сега. Ето защо Вашингтон ще трябва да стовари още по-голяма финансова тежест върху младите хора ако иска да се измъкне от блатото, коментира икономистът.

Най-вероятно Конгресът просто ще повиши пенсионната възраст и ще отложи решаването на проблема. Именно това направи и Комисията Грийнспан през 1983 г., знаейки добре, че до 2010 г. система ще е в още по-окаяно състояние, коментира Котликов.

„Съветвам ви да пенсионирате пенсионната система още сега“, допълва той, „и да я замените с нещо което работи. Това може да се постигне като сегашната система бъде замразена – пенсионерите ще продължат да получават пенсиите си, докато тези които ще се пенсионират в бъдеще ще получат само това което са натрупали досега чрез пенсионните си осигуровки“.

В същото време всички работещи ще влагат 8% от заплатите си в новата система, като половината пари ще отиват в лична сметка, а половината - в сметка на брачния партньор. Федералното правителството ще прави подобни плащания за инвалидите и безработните, а всички средства ще бъдат инвестирани в глобален пазарно-претеглен портфейл от акции, облигации и недвижима собственост, предлага икономистът.

„Тъй като в този план сметките са лични, Wall Street не играе никаква роля и не печели пари“, казва Котликов. „Америка е доста затънала и както обикновено, бизнесът не предлага решение на проблема. Единственият начин да се продължи напред е радикално да се реформират финансовите институции, пенсионната, данъчната и здравната система.“

„Персоналната осигурителна система би била добра стъпка в тази посока. Тя удовлетворява целите на сегашната система за социално осигуряване, без да ограбва младото поколение“, допълва той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар