събота, 4 септември 2010 г.

Осем години допълнително пенсионно осигуряване - доходност 0%. Или има ли смисъл от доброволното пенсионно осигуряване?




















„…Здравейте, аз съм на 38год. От Февруари 2007г си направих ДПО в Алианц, но е ясно, че доходността е много ниска, освен това тези промени в пенсионната възраст ме навеждат на мисълта, че това не е изгодна инвестиция. Дали мога да прехвърля тези вноски към застраховка Живот или има по-разумно решение, моля посъветвайте ме ! Благодаря предварително !...” – Въпрос към сайта http://www.moitepari.bg/


Димитър е от щастливците, осигурявани от работодателите си на пълната заплата, която получават. В конкретния случай тя не е висока – 600 лв., за областен град, но Димитър се успокоява, че поне осигуровките му текат и когато се пенсионира след 25 години (ако няма промени), ще взема прилична пенсия. Само че това може и да не стане.

В момента с по-голяма част от осигуровките на Димитър се плащат пенсиите на майка му и на баща му. Когато неговото поколение се пенсионира обаче, дефицитът в държавната пенсионна система ще е огромен и ще има нужда от много по-големи дотации, а работещите ще са по-малко.
На какво друго може да разчита Митко тогава, ами разбира се на втория и третия стълб в пенсионната ни система - Задължителното и Доброволното пенсионно осигуряване. Да, да ама НЕ! – както казваше г-н Петко Бучаров.

Нека Ви запозная с доходността на частните пенсионни фондове напоследък ;) :
Доходност (в %) Годишна, VI.2008-VI.2010
Компания универсален доброволен професионален
Доверие -2,54 -4,80 -3,94
Съгласие -3,99 -8,22 -5,40
ДСК-Родина -2,51 -4,00 -4,23
Алианц -4,79 -6,22 -5,50
Ай Ен Джи -2,20 -3,86 -2,92
ЦКБ-Сила -2,69 -8,98 -3,34
Бъдеще -3,25 -19,64 -5,67
Топлина -0,94 -1,88 -1,45

Среднa,
към юни 2010 -2,87 -7,20 -4,06


Нямам думи мога само да обобщя, че през последните 2 години парите ни за пенсия – тези които внасяме доброволно и тези (5% от заплатата на родените след 1959г.), които внасяме задължително се стопяват с бързи темпове. От пенсионните дружества ще ви отговорят че това е временно, че всичко е в следствие на кризата и че в дългосрочен план всичко ще се оправи - ами какво друго да кажат? Нека погледнем дългосрочно от създаването им до днес – 8 години са доста дълъг период. Във финансовия свят инвестиция над 5 години се приема за дългосрочна.

Осем години след началото на допълнителното пенсионно осигуряване за родените след 1959 г. хората на практика не са получили никаква доходност от вноските си. Това показва статистиката на Комисията за финансов надзор, според която за последните две години резултатите от инвестиции на фондовете са най-ниското си ниво откакто започва изчисляването им през 2004 г.

На практика, ако сте имали вноски от самото начало на допълнителното пенсионно осигуряване, днес реалната ви доходност от тях е около нулата, тъй като дори и първите години фондовете да са показали добри резултати, те са изядени от високата инфлация.

След мрачните резултати за 2008 г., с които ме зарадваха около нова година, за 2009-та година само за един определен месец доброволния ми фонд е загубил 36% на годишна база! При универсалния, положението е още по-трагично – на годишна база, загубата постигната през януари е 45%.
Иначе казано ако така продължават тези фондове, не само че няма да ви донесат доходност, а и ще прахосат между 1/3 и половината от парите ви. Малоумно нали? Даже и аз бих бил по-добър инвеститор, прехвърляйки инвестициите поне в държавни облигации. От октомври 2007 година има криза, фондовете обаче (явно) не променят нищо особено във "инвестиционния" си портфейл.
И защо да го правят? При положение, че при доброволния фонд има възможност поне да си вземете парите (плащайки "една таксичка") и да си осребрите загубата, то при универсалните фондове, даже и такава възможност няма. Можете да се прехвърляте от един губещ на друг, но… на който и да се прехвърлите, той ще си прибира красивата комисионна от около 5% на вноска (сладка гарантирана печалба), след което няма да му дреме, дали вашите пари отиват в канала (защото няма стимул да му дреме).
Ако им пукаше, щяха да вземат мерки, да оповестят промените в инвестиционната си политика, да уволнят един два некадърни мениджъри (ей така – за пред хората) но такива неща не се забелязват. Защото има инвестиционни инструменти, които ако не на печалба, поне ще държат парите ви на нулева доходност, вместо капитала ви да клони към нула.

Сега нека ви задам още един въпрос:

Има ли сектор, който да е силно засегнат от кризата, но въпреки това печалбите в него да се увеличават?

Има. Това са задължителните частни пенсионни фондове. Въпреки че заради бурята на финансовите пазари през последните две години доходността им се понижи значително, печалбите на дружествата, които ги управляват, се увеличават постоянно. Как става това - с постоянни задължителни парични потоци от заетите и максимални начислявани такси от дружествата.


Правен проблем няма, има морален


От бизнес и правна гледна точка проблем няма - компаниите събират разрешените по закон комисиони за управление на средствата на осигурените. От етична и морална обаче има - като резултат от управлението към момента парите на осигурените намаляват, но фондовете продължават да начисляват същия процент за това управление, както и преди кризата.

Цифрите към юни, публикувани от Комисията за финансов надзор, еднозначно очертаха картината - вноските в задължителните универсални фондове са намалели с 5.4% до 292 млн. лв., доходността по тях е минус 2.87%. Вноските в професионалните фондове (които са с много по-малък дял) също падат, доходността и при тях е отрицателна. В същото време печалбата на пенсионните дружества се е увеличила с 28% до малко над 10 млн. лв., зад което стои ръст в приходите от инвестиционни такси.

Обясненията на бранша са следните: правят го, за да поддържат резерви и заради неяснотата ще има ли и какви точно промени в законовата база. Последното по техните думи не позволява да се направят разчети за по-дългосрочен период, от които да се види дали и с колко може да се намалят таксите. В момента горната им граница се определя от Кодекса за социално осигуряване.


Дружествата могат да работят и на по-ниски нива, но всички предпочитат да вземат максималното, позволено от закона. Дори когато показват отрицателна доходност, както е от почти две години насам, задължителните фондове пак събират - и то най-високата - такса за управление на инвестициите – 10%. Чисто финансово това води до допълнително намаление на доходността по партидите на осигурените, т.е. на нашите пари.

За размислите си съм ползвал материали от в.Дневник. В блога си ще продължа да наглеждам темата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар