четвъртък, 20 януари 2011 г.

Дали да инвестираме на БФБ?




Инвестицията на борсата е една от основните алтернативи за насочване на свободните ни средства (ако разполагаме с такива). Това дали да насочим средствата си натам може да се предопредели от липса или наличие на достатъчно добри други алтернативи.

Всъщност, пред изстрадалите инвеститори след тежката криза (която не е съвсем сигурно дали е приключила напълно), засегнала почти всички аспекти и сфери на живота, няма много други възможности къде да държат спестените си с много усилия средства.

Лихвите по депозити се върнаха до нива, които вече не са особено конкурентни на инфлацията. Последната пък реално се усеща от потребителите значително повече от това, което се представя от статистиката (поради не особено добре формираната потребителска кошница, с продукти с подходящи тегла).

Като че ли най-конкурентната алтернатива пред това да инвестираме на борсата, в момента е погасяване на налични задължения по кредити, ако има такива.

Причината за това е, че лихвите по такива задължения са относително високи и варират между 10 и 16%, в зависимост от типа и срочността на кредита.

Предвид перспективите, тези лихви да се задържат на тези си високи нива и през тази година, то алтернативната цена на инвестициите на борсата е доход в такъв размер.

Ако инвеститорите преценят, че трудно биха добили подобен доход на борсата, или рискът превишава толерантността им такъв, то по-добре да не се насочват към фондовия ни пазар.

Трябва да се има в предвид, че инвестирането на финансовите пазари е рисковано начинание, към което трябва да се подхожда с пълно разбиране и осъзнаване на рисковете. Инвестицията трябва да се извършва с капитал, който е свободен от това да изпълнява функция на посрещане на първичните и жизненонеобходими функции (или казано по друг начин със свободни средства).

Тя трябва да се извършва с един по-дълъг хоризонт от време (поради спецификата на родния фондов пазар), примерно с хоризонт между три и пет години.

Целите на тези инвестиции трябва да са реални и достижими (на всички трябва да е ясно, че ръстовете от преди три четири години едва ли ще се повторят, или ще се задържат за дълъг период от време).

Защо да инвестираме на борсата?

Практиката на развитите пазари сочи, че фондовите пазари са добра защита срещу инфлацията, която в настоящите условия е все по-голяма заплаха пред обезценка на спестените ни средства.

Пазарът ни се отличава с добри финансови коефициенти и по много определения влиза в категорията „относително евтини". Съотношението P/E за SOFIX e едва 8.74, или с около 50% под средното за развитите страни, а това цена-счетоводна стойност е под 1, което се възприема като отлично.

Симптомите за излизане на световната икономика от кризата са налице, включително и за България. Борсовите индекси на останалите развиващи се и развити страни се изстреляха нагоре със скорост в пъти по-висока от тази у нас.

На фона на слабото представяне на индексите ни през изминалата година, е възможно да станем свидетели на догонващо повишение.

Добре е инвеститорите да знаят, че обикновено първата вълна на повишение след формиране на дъно и началото на нов тренд е най-силна, когато се реализира основната част от ръста. Така включилите се по-рано обикновено са сред най-печелившите.

Трябва да се има предвид, че водещите индекси все още не са особено далеч от годишното си дъно, което ако остане в сила би могло да даде нужния възходящ импулс.

Пазарът вече се е освободил от слабите ръце и все по-слабо се наблюдава натиска на така наречения „деливъридж".

Налице е и сериозна промяна в инвеститорския сентимент, от краен песимизъм (характерен за моментите на постигане на дъно), към умерен оптимизъм (първата фаза на началото на възходящ тренд, или при по-сериозни корекции).

Тук е мястото да посочим, че според над 70% от инвеститорите в анкета на Profit.bg, индексът на сините чипове SOFIX ще се повиши, като 39% прогнозират той да е над 20%

Приключиха масираните тегления при фондовете от отворен тип, като останаха по-дългосрочните инвеститори. Постепенно можем да станем и свидетели на връщането на капитали към този род инвестиционни схеми в условията на ниски лихви по депозити. Това може да налее допълнителна ликвидност на пазара.

Пенсионните фондове непрекъснато трупат капитал, който освобождава ресурси, които могат да бъдат инвестирани на борсата. Следвайки глобалната ситуация и случващото се на международните пазари, както и понижаващите се лихви при инструментите с фиксиран доход, част от тези средства могат да се върнат на фондовия пазар.

Непрекъснатото подобряване на резултатите в някои сектори, като индустриалните компании, може да е друг мотив за връщане на инвеститорите към борсата. Изнасянето на годишните отчети на компаниите могат да дадат свеж въздух за инвеститорите.

Защо да не инвестираме на родната борса?

Една от причините за това, както вече споменах, може да е прекомерната ни задлъжнялост, която в несигурни за бъдещите ни доходи времена да изисква по-скоро намаляването й, за спокойно и нормално съществуване.

Друг мотив може да бъде рискът, свързан с инвестициите. Хората, които нямат толеранс към загуби, или тя е твърде малка, е по-добре да не инвестират.

Имаме заделени свободни средства, но те ще са ни необходими след определен относително кратък период. Както казах инвестицията на борсата трябва да е ориентирана с един по-дълъг хоризонт, за да не се налага закриване на позиции в неподходящ момент и на загуба.

Ликвидността на пазара е относително ниска и той е неефективен. Това ще рече, че настоящата ситуация на относително „евтин пазар" може да не се промени още дълго време до появата на нови инвеститори и увеличаване на ликвидността му.

Виждате по-добри алтернативи от това да инвестирате у нас. Пред инвеститорите е налице бърз и лесен достъп с няколко клика до цял набор от различни и ликвидни инвестиции. Ако опитът и знанията ви позволяват да видите по-добри инвестиционни възможности за реализиране на по-добър очакван доход, то можете спокойно да загърбите родния пазар.

Нямате доверие в достоверността на изнасяните данни и мениджмънта на компаниите у нас. Това в съчетание с липсата на достатъчно по обем, преждевременна и надеждна информация, също може да е сериозен довод да избягвате инвестициите на борсата.

1 коментар:

  1. Интересен блог. Харесва ми.
    Сега нещо малко встрани от темата на конкретния текст (не виждам как иначе да ви пиша, освен с коментар под текст). Нямам нищо против (дори напротив), че сте публикували в блога си моя текст "Спечели си сам", но според мен е добре, когато се ползват материали, да се посочва и източникът им, в случая в-к Капитал, бр. 22 от 2005 г., както може да се види от следния линк:
    http://www.capital.bg/vestnikut/semeen_kapital/2005/06/04/231607_specheli_si_sam/
    както и тук:
    http://shemtov81.blogspot.com/2007/07/blog-post_792.html

    ОтговорИзтриване