петък, 7 май 2010 г.

Инвестирането срещу Спестяването – кое е по – доброто за вас?

“ Парите сами по себе си не се губят или правят, те се трансформират от едно разбиране в друго.” Това лежи в основата на парите според Gordon Gekko от Wall Street.

Когато става въпрос за инвестиране във вашето бъдеще или дори за краткосрочно увеличение на приходите ви, горната поговорка носи голяма тежест, но е често игнорирана. Когато някой ви попита защо не инвестирате , обикновено отговорът не включва “да имам достатъчно пари” или “така се чувствам подсигурен” .
Ето ви няколко предложения по – долу, за да дойде и при вас “приливът”.

Спестени – не похарчени
Когато инвестирате мъдро, а не харчите парите ви са още ваши и са налице – знаете къде са, колко са и как се развиват. Под инвестиране се има в предвид – инвестиране под всякаква форма – облигации, капиталови акции, облигации на имоти, недвижима собственост и др. Парите са си още ваши просто сте ги преразпределили под друга форма, която ще изгради богатството ви.

Ако сте невротични, от това, че месечният ви паричен поток намалява като се превръща автоматично в инвестиция ще се сблъскате с доста големи трудности при инвестирането си и заделянето на бели пари за черни дни.

Фокусирайте се върху стойността, а не цената
Всяка монета може да бъде смятана като инвестиция без значение дали купувате чорапи или костюм. Може да ви изглежда смешно, но новият ви костюм може да ви послужи да се явите на интервю за работа, на която да ви наемат и така да получавате месечна заплата, която ще ви го отплати двойно или тройно. Ваканция с вашия партньор или приятели ви може също да бъде инвестиция във връзка и здраво приятелство – инвестиция в лично отношение. Имот за $150,000 в покрайнините на някой разрастващ се град може да бъде чудесна инвестиция за вас, която след 5 години, примерно да бъде удвоена при продажбата му. Както и да е, трябва да се попитате коя е най – добрата за вас компания или сделка с реални перспективи, от която вашите инвестиции биха имали стойност по – голяма от заплатената за нея цена.

Променете вашия манталитет от наблюдател на собственик
Така както се радвате на закупеният си – нов часовник или CD, или яке, защото ги притежавате вече те са ваша собственост, така трябва да постъпите и с инвестирането на парите си в дългосрочен план. Просто трябва да действате, а не да наблюдавате само. Трябва да търсите на капиталовия пазар точните компании, чрез които да осъществите инвестициите си действително – това е първата стъпка.

Погрижете се за себе си
Едно от най – важните правила, когато създавате собствен бизнес е да се обезпечите вас самите първо след това всичко останало по реда си. Същото правило важи и за инвестирането ви без значение дали е във финансов или личен план. Примерно, когато теглите заем, за да платите образованието си – това си е чисто инвестиране в обучението ви. Така се обезпечавате да речен за 5 години (зависи колко ви е заемът) във ментален план. Гледайте кредитната ви карта да е на ниски лихви, за да спестявате някой друг лев за кредиторите. Защото, за да изплатите този заем трябва да се ограничавате във личните си разходи, тъй като всеки месец кредиторите ще “удрят” кредитната ви карта без да се съобразяват с вас. Всичко изисква жертви, нали? Така е и в инвестирането. Ще ви е трудно, но плащайки минали неща, така инвестирате в бъдещето си.

Намерете щастливия баланс за вас. Както и да е, депозит от 100 долара или купуването на книги за финансовото ви обучение са две напълно еднакви неща наречени с една дума – инвестиция.
Инвестирането е изкуство при изграждането на вашето богатство (финансово или лично), докато разходът е действието по изплащането на това богатство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар