четвъртък, 20 януари 2011 г.

Дали да инвестираме на БФБ?




Инвестицията на борсата е една от основните алтернативи за насочване на свободните ни средства (ако разполагаме с такива). Това дали да насочим средствата си натам може да се предопредели от липса или наличие на достатъчно добри други алтернативи.

Всъщност, пред изстрадалите инвеститори след тежката криза (която не е съвсем сигурно дали е приключила напълно), засегнала почти всички аспекти и сфери на живота, няма много други възможности къде да държат спестените си с много усилия средства.

Лихвите по депозити се върнаха до нива, които вече не са особено конкурентни на инфлацията. Последната пък реално се усеща от потребителите значително повече от това, което се представя от статистиката (поради не особено добре формираната потребителска кошница, с продукти с подходящи тегла).

Като че ли най-конкурентната алтернатива пред това да инвестираме на борсата, в момента е погасяване на налични задължения по кредити, ако има такива.

Причината за това е, че лихвите по такива задължения са относително високи и варират между 10 и 16%, в зависимост от типа и срочността на кредита.

Предвид перспективите, тези лихви да се задържат на тези си високи нива и през тази година, то алтернативната цена на инвестициите на борсата е доход в такъв размер.

Ако инвеститорите преценят, че трудно биха добили подобен доход на борсата, или рискът превишава толерантността им такъв, то по-добре да не се насочват към фондовия ни пазар.

Трябва да се има в предвид, че инвестирането на финансовите пазари е рисковано начинание, към което трябва да се подхожда с пълно разбиране и осъзнаване на рисковете. Инвестицията трябва да се извършва с капитал, който е свободен от това да изпълнява функция на посрещане на първичните и жизненонеобходими функции (или казано по друг начин със свободни средства).

Тя трябва да се извършва с един по-дълъг хоризонт от време (поради спецификата на родния фондов пазар), примерно с хоризонт между три и пет години.

Целите на тези инвестиции трябва да са реални и достижими (на всички трябва да е ясно, че ръстовете от преди три четири години едва ли ще се повторят, или ще се задържат за дълъг период от време).

Защо да инвестираме на борсата?

Практиката на развитите пазари сочи, че фондовите пазари са добра защита срещу инфлацията, която в настоящите условия е все по-голяма заплаха пред обезценка на спестените ни средства.

Пазарът ни се отличава с добри финансови коефициенти и по много определения влиза в категорията „относително евтини". Съотношението P/E за SOFIX e едва 8.74, или с около 50% под средното за развитите страни, а това цена-счетоводна стойност е под 1, което се възприема като отлично.

Симптомите за излизане на световната икономика от кризата са налице, включително и за България. Борсовите индекси на останалите развиващи се и развити страни се изстреляха нагоре със скорост в пъти по-висока от тази у нас.

На фона на слабото представяне на индексите ни през изминалата година, е възможно да станем свидетели на догонващо повишение.

Добре е инвеститорите да знаят, че обикновено първата вълна на повишение след формиране на дъно и началото на нов тренд е най-силна, когато се реализира основната част от ръста. Така включилите се по-рано обикновено са сред най-печелившите.

Трябва да се има предвид, че водещите индекси все още не са особено далеч от годишното си дъно, което ако остане в сила би могло да даде нужния възходящ импулс.

Пазарът вече се е освободил от слабите ръце и все по-слабо се наблюдава натиска на така наречения „деливъридж".

Налице е и сериозна промяна в инвеститорския сентимент, от краен песимизъм (характерен за моментите на постигане на дъно), към умерен оптимизъм (първата фаза на началото на възходящ тренд, или при по-сериозни корекции).

Тук е мястото да посочим, че според над 70% от инвеститорите в анкета на Profit.bg, индексът на сините чипове SOFIX ще се повиши, като 39% прогнозират той да е над 20%

Приключиха масираните тегления при фондовете от отворен тип, като останаха по-дългосрочните инвеститори. Постепенно можем да станем и свидетели на връщането на капитали към този род инвестиционни схеми в условията на ниски лихви по депозити. Това може да налее допълнителна ликвидност на пазара.

Пенсионните фондове непрекъснато трупат капитал, който освобождава ресурси, които могат да бъдат инвестирани на борсата. Следвайки глобалната ситуация и случващото се на международните пазари, както и понижаващите се лихви при инструментите с фиксиран доход, част от тези средства могат да се върнат на фондовия пазар.

Непрекъснатото подобряване на резултатите в някои сектори, като индустриалните компании, може да е друг мотив за връщане на инвеститорите към борсата. Изнасянето на годишните отчети на компаниите могат да дадат свеж въздух за инвеститорите.

Защо да не инвестираме на родната борса?

Една от причините за това, както вече споменах, може да е прекомерната ни задлъжнялост, която в несигурни за бъдещите ни доходи времена да изисква по-скоро намаляването й, за спокойно и нормално съществуване.

Друг мотив може да бъде рискът, свързан с инвестициите. Хората, които нямат толеранс към загуби, или тя е твърде малка, е по-добре да не инвестират.

Имаме заделени свободни средства, но те ще са ни необходими след определен относително кратък период. Както казах инвестицията на борсата трябва да е ориентирана с един по-дълъг хоризонт, за да не се налага закриване на позиции в неподходящ момент и на загуба.

Ликвидността на пазара е относително ниска и той е неефективен. Това ще рече, че настоящата ситуация на относително „евтин пазар" може да не се промени още дълго време до появата на нови инвеститори и увеличаване на ликвидността му.

Виждате по-добри алтернативи от това да инвестирате у нас. Пред инвеститорите е налице бърз и лесен достъп с няколко клика до цял набор от различни и ликвидни инвестиции. Ако опитът и знанията ви позволяват да видите по-добри инвестиционни възможности за реализиране на по-добър очакван доход, то можете спокойно да загърбите родния пазар.

Нямате доверие в достоверността на изнасяните данни и мениджмънта на компаниите у нас. Това в съчетание с липсата на достатъчно по обем, преждевременна и надеждна информация, също може да е сериозен довод да избягвате инвестициите на борсата.

събота, 1 януари 2011 г.

Приказка за добрите феи и трите стъпки към щастието





Това е история за средния гражданин, за запознанството му с
мистър Брок, добрите феи и други приятели.

Цялата схема как да се постигне щастието в 3 стъпки:
- да не те измамят
- да бъдеш социален
- да сбъднеш мечтите си

Главният герой се казва ЮЯ и е образец за средния гражданин,
със средна заплата от 2000 лева.
Има си обичайните мечти – къщата, колата и да има за кой да работи.
Искал да започне да ги реализира, и приятели му препоръчали от личен опит да се запознае с мистър Брокер.

При мистър Брокер

ЮЯ: Добър ден, вие ли се мистър Брокер?
- Познаваме ли се?
ЮЯ: Не, но мои близки приятели ви препоръчаха от личен опит.
- Тогава можете да ми казвате просто Брок
ЮЯ: Благодаря, мистър Брок, тук съм с една голяма молба. Търся си нещо като за мен.
Заплатата ми е 2000 лева, имам спестени едни 10-15к евро. Какво можете да ми предложите?
- Така като ви слушам това е точно като за вас – 50 квадрата, 50 хиляди евро
ЮЯ: Ужас, цяло състояние!
- Истинско съкровище искате да кажете.
ЮЯ: Наистина ли? Но на мен изобщо не ми харесва. И дори не е обзаведено. Тясно е!
Пък и не мислите ли, че е твърде скъпичко?
- А, моля ви се, цените удариха дъното, няма накъде да падат повече, нали ми имате доверие?
Трябва да си имаме доверие, иначе нищо не става.
Давам ви честна дума. Купувайте бързо, че ще изтървете момента. Последно ми е толкова изгодно,
а и има много желаещи да купуват, не гарантирам, че утре офертата ще е валидна.
ЮЯ: И все пак, мистър Брок, не е ли малко скъпичко – това са 100 хиляди лева.
- А, моля ви се, на мародер ли ви приличам?
Сега ще ви кажа точно колко са – 97792 лева, 100 хиляди е много далеч. И защо е това черногледство?
Искам да се научите да мислите позитивно. 50000 по-малко ли е от 97792?
ЮЯ: По-малко е.
- Много добре, точно така ще мислите. Не купувате нещо за 97792 лева, а само за 50000 евро.
Ако сте позитивен в мисленето, ще живеете щастливо.
ЮЯ: Така е, прав сте. Сега вече съм по-спокоен, даже голите стени започват да ми харесват.
- Наистина?
ЮЯ: Ами да, сам ще си ги направя, както първите хора са го правили, само дето трябва и да се обзаведе…
- Няма да се притеснявате, за всичко ще се погрижим.
За едни 15 000 евро и много добре ще обзаведете, малко и ремонт ви чака.
ЮЯ: Ама това са 30000 лева!!!
- Е вие какво очаквате? Освен това мислете позитивно, моля ви се!
15 000 евро е по-малко от 30 000 лева.
ЮЯ: Но мистър Брок няма ли да ми направите някаква отстъпка?
- Знаете ли, много ми харесвате, затова ще ви направя 2% отстъпка от цената.
ЮЯ: Само 2%? Моля ви, имайте малко милост.
- Добре, добре, а и вие идвате след препоръки. Да поздравите вашите
приятели. Те са и мои приятели. Давам ви още 3% специално за вас.
Повече от това не мога да отстъпя. На дъното сме плътно.
ЮЯ: И все пак не ви ли се струва, че това не е дъното, че цените са три-четири пъти завишени?
- Така като ви слуша, човек ще си помисли, че работя за едната комисионна. Ма моля ви се.
Нали не мислите, че умишлено помпам цените, за да прибера по-голяма комисионна?
Правилно не мислите. Ето, например ще ви кажа, че цената от 50 000 евро, на която направих
специално за вас 5% отстъпка, е без включена комисионна в цената.
ЮЯ: И това хубаво ли е?
- Е как да не е хубаво, ще сложа моята комисионна от 5% върху 5% по-малка база.
ЮЯ: Какво искате да кажете, едно време бягах от часовете по математика в училище?
- Много е просто – 50 000 с отстъпката от 5% прави 47500. Като сложим комисионната
и специално като за приятел става 49875. Не сте очаквали такава оферта, нали?
ЮЯ: Наистина, нищо общо няма с 50 000. Много ви благодаря. Сигурен бях, че няма да ме измамите.

- За държавната такса, за таксата за нотариус и за парите за адвокат си знаете, нали?
ЮЯ: Олеле, и колко ще струва?
- Сега, слушайте ме внимателно. Няма да ходите при онези нахални адвокати. Всички ги мразят.
Ще отидете при някой съдия. Взимат по-евтинко от адвоката и са професионалисти.
ЮЯ: Но на тях не им ли е забранено да се занимават с такива неща?
- Е, по принцип да, но какво да правят? Докарват си по някой лев допълнително.
ЮЯ: Но мистър Брок, карате ме да нарушавам закона. Това не е ли престъпление?
- Нали не искате да плащате на адвокатите?
ЮЯ: Не искам, но и на съдии не искам да плащам.
- Недейте така, горките, трябваше да си раздадат 13-та заплата и тази година. Много зле
са финансово. Побъркват се от работа. Трябва да отлагат и отлагат дела с години, затрупани са
от тонове изсечена хартия под формата на доказателства и имат заетост за години напред.
Трябва и да работят на частно, за да свържат двата края, а не им остава свободно време. Бъдете социален към тях.
ЮЯ: Е хубаво, всичко в името на съдиите – да си купят по някой кокал.
- Точно така. Сега за държавната такса – много неприятно, няма как да се избегне,
обаче искате ли да не хрантутите излишно разни пенсионери, или да строят с ваши
пари разни магистрали и т.н.?
ЮЯ: ?
- Можем да пишем, че вместо за 49875 сте купили по цената от данъчната оценка и
ще платите данъка върху по-малката сума.
ЮЯ: Но това не е ли опасно за мен? Ако ме измамят после мога да докажа, че съм дал
само по-малката сума.
- Спокойно, кой ще ви мами, нали си имаме доверие? Всичко е проверено.

ЮЯ: Да, доверие. А за нотариусите?
- Вижте за тях трябва да сте много щастлив. Таксата е няколко процента, но няма да се
плашите и с радост ще ги давате. Тия пари вместо да отидат за държавна
такса и с тях да се строят магистрали, университети или да се изядат от пенсионерите,
ще отидат в ръцете на добрия нотариус. Не е ли прекрасно?
ЮЯ: Но това са страшно много пари. И само за един подпис! По-добре да отидат за детски градини.
- Какви са тези леви приказки, ще ви се смеят? Демокрация сме все пак. Знаете ли колко е скъпо в днешно време да се стане нотариус?
ЮЯ: Идея си нямам.
- На ушенце ще ви кажа, без другите да чуят.
ЮЯ: Не думайте, горкичките?! Добре че ми казахте, като отида при нотариуса ще му нося кокал.
И от кога е така?
- От години вече, нотариуса няма никаква сигурност, никаква. Не е държавен служител и живее от
едната комисионна, а трябва да дава винаги най-добрия подпис от себе си. Много е тежко.
Бъдете социален, като гражданин на социална държава – нотариусите имат нужда от социална помощ.
ЮЯ: Разплакахте ме истински, не мога да се сдържам. Ще пишем реалната цена, не искам да ощетяваме бедните нотариуси. Толкова съм щастлив, че ще направя добро дело за тях.
- Ето ви и кърпичка. Сега, слушайте ме внимателно, казахте, че имате заделени едни 15 000 евро.
Комисионната за мен си я плащате веднага, това е фирмена политика, пък и ви уреждам.
С 10 000 евро ще направите първа вноска за обекта и всичко друго е за вас.
ЮЯ: Много ви благодаря, че помислихте за мен.
- Разбира се, за кой друг да мисля. А парите за нотариус, държавна такса и съдия ще си осигурите назаем от някой.
ЮЯ: Да, ще взема назаем пари. Не мога да сдържа сълзите си,
как ще направя добро дело за бедните и в нужда нотариуси и съдии.

- Точно така, социалност трябва да има. Сега ще ви кажа и как ще уредим останалата сума. Чували ли сте за добрата фея Вещиц?
ЮЯ: Звучи ми познато от някъде това име.
- Със сигурност, тя е с вековна история.
На галено й викаме Вещи или Ве. Тъй като аз ви имам пълно доверие, както и вие на мен,
но това не е достатъчно, и тя ще ви отпусне още малко доверие, за да сбъднете мечтата си.
ЮЯ: Мечтата си?
- Вашата къща с обзавеждане, нали не сте забравил за какво сте тук?
ЮЯ: Да, наистина, много ви благодаря за всичко, веднага отивам за доверие при добрата фея Вещиц.

При Вещиц

ЮЯ: Добър ден, не съм сигурен, че трябва да съм тук?
- Ако сте тук, за да получите доверие и да сбъднете мечтите си, това е вашето място.
Вие сте при добрата фея Вещиц, но можете да ми казвате на галено Вещи.
ЮЯ: Супер. Добре, малко се притеснявам, не знам от къде да започна.
Вещи: Колко ви е заплатата? И получавали ли сте доверие от някъде другаде?
ЮЯ: Средната – 2000 лева, а доверие, не, никакво доверие никой не ми е давал никога. Да, твърдо не, твърдо.
Вещи: Това добре, а за какво доверие сте тук?
ЮЯ: 40000 евро за моя дом и 15000 евро за обзавеждане. Как ви се струва?
Вещи: Така, имам нещо точно като за вас – mortе-gage на галено му се вика – за 40-те хиляди
и потребителско доверие за другата сума. Тук трябва да подпишем едно две договорчета.
Нищо страшно няма. За колко години смятате да сме обвързани?
ЮЯ: Не ги разбирам тези работи. Предложете нещо. Искам да ми е леко.
Вещи: Разбира се, 7% всичко на всичко, без да плащате главница през първата година как ви се струва?
И след това на равни вноски?
ЮЯ: Нищо не разбирам, това колко прави на месец?
Вещи: 233,33 евро
ЮЯ: Добре, а след първата година?
Вещи: Предлагам ви 25 годишно обвързване, как ви звучи?
ЮЯ: Ами малко е тегаво, но каква е сметката на месец?
Вещи: 366,96 евро на месец
ЮЯ: 720 лева?! Моля ви се, това е страшно много.
Вещи: Но как ще е много, а и вас не са ви ли учили да мислите позитивно?
366,96 по-малко ли е от 720?
ЮЯ: По-малко е.
Вещи: Много сте прав, но щом и това ви е много, предлагам ви 30 годишно обвързване
ЮЯ: Добре, съгласен съм на всичко, само искам да ми е леко
Вещи: Щом толкова настоявате – 352,99 евро на месец. ГПР ни е 10% на година.
И като мислите позитивно, смятайте тази вноска на ден – 11,77 евро дневно – направо без пари. Олекна ли ви?
ЮЯ: Така звучи много по-добре. 30 години казахте, нали?
Записвам си да не забравя – от 720 на 352,99, на 11,77 – браво, сделката на живота.
Добре… това го оправихме. А какво ще правим с обзавеждането?
Вещи: Ето сега ще ви кажа. 15000 евро, хайде да се обвържем с едно договорче за 10 години?
ЮЯ: Ами добре, кажете колко е на месец, само ще си го запиша да си знам.
Вещи: Много ми харесвате, за това под секрет ще ви кажа на ушенце, но другите не трябва да знаят.
10 години, равни вноски по 242 евро на месец, при 15% ГПР за този вид доверие. Яко, а?
ЮЯ: Наистина? Другото беше 352,99 с отстъпката, а това е само 242. Е, вече ще спя спокойно,
първата мечта ще си я сбъдна.
Вещи: Че аз за какво съм иначе, ако не да сбъдвам мечтите на хората. И наистина можете да
спите спокойно, имате застраховка живот в моя полза и за ваша сметка.
ЮЯ: Така ли?
Вещи: Ами да, нали искате и аз да спя спокойна?
Уверявам ви, че като спя спокойна и вие ще можете да спите спокойно.
ЮЯ: Права сте, много съм доволен сега, истинска вълшебница. До гроб ще ви обичам.
Вещи: Хи хи хи, знам де, нали и в договора го пише.



Както се разхождал, ЮЯ я видял. Това била втората му мечта. Влязъл в магазина и искал веднага да я вземе.
- Можете ли да си я позволите?
ЮЯ: Естествено
- Но вие дори не знаете колко струва
ЮЯ: Няма значение, ще я взема. Невероятна е. Кажете сега колко струва.
- 20 000 евро
ЮЯ: Пфууу! Цяло състояние!
- Да, истинско съкровище, прав сте.
ЮЯ: Добре, но аз нямам толкова. Какво да правя?
- Чували ли сте за добрата фея Демоник?
ЮЯ: Да, познато ми звучи от някъде. Французойка ли е?
- Нещо такова, тя е много известна и с вековна история. Късмет е, че работим с нея.
Тя ще ви даде доверие и веднага ще си получите втората мечта.

При Демоник

ЮЯ: Добър ден, казаха ми да намеря Демоник, за да сбъдна втората си мечта.
- Сбъдване на мечти на вашите услуги. На галено ми викат Демони, но вие можете да ми казвате и Де.
ЮЯ: Благодаря за което, че трябва да сме делови, нямам търпение.
Де: И за къде бързате толкова?
ЮЯ: Видях я, искам я веднага.
Де: И колко струва тя?
ЮЯ: 20 000 евро, научиха ме да мисля позитивно.
Де: Защо не изчакате една година? Цената й ще падне двойно.
ЮЯ: Искам я веднага.
Де: Добре, да не кажете, че не съм предложила алтернатива. Направо ще ви побъркам с моята оферта.
ЮЯ: Нямам търпение, давайте, искам да чуя веднага
Де: 396 евро на месец как е?
ЮЯ: Я пак?
Де: 396 евро на месец, 5 години обвързване, мечтаете за лизинг. Става ли? Това е втората ви мечта все пак.
ЮЯ: Какво ли не прави човек за мечтите си. Добре, пишете.
Де: Много ми харесвате, искам да сбъдна всичките ви мечти. Ще ви предложа още нещо.
Искате ли да разберете какво?
ЮЯ: Целия слушам.
Де: Картата на доверието. С лимит от 10000 лева. Давам ви възможност да си взимате доверие по всяко време, трябва
да го оправдавате бързо. Ако се забавите все пак, лихвата не е страшна, няма и 20% на година
ЮЯ: Брей, взимам веднага, а плащам само 20%. Добре, ще я взема.
Де: Пожелавам ви да сбъднете всичките си мечти с нея. И да оправдавате доверието в срок.
ЮЯ: Ъхъм, и аз така си пожелавам. Благодаря ви, че ми сбъднахте втората мечта.
До края на договора ще ви обичам.
Де: Хи хи, и аз така, еее, човек никога не знае до кога ще е този договор.

ЮЯ вече бил с две сбъднати мечти. Решил да си направи малко сметка. Колко ще му струват.
Добрата фея Вещиц сбъдна първата мечта срещу 352,99 евро на месец за 30 години напред + 242 евро на месец
за 10 години напред
Добрата фея Демоник сбъдна втората мечта срещу 396 евро на месец за следващите 5 години.
352,99 +
242 +
396
= 990.99

ЮЯ: Спокойно, дишай спокойно. Получаваш 2000 на месец, харчиш 990,99.
Обаче 990,99 еврооооооооо!!!
Колко е това, колко е това, калкулатор – 1938,21 лева.
Не, само спокойно, мистър Брок каза да мисля позитивно. Това не са 1938,21,
а само 990,99.
Сега ще ме повози втората ми мечта и всичко ще се оправи. Само спокойно…

- Ъхъ, ъхъ, ъхъ, мъхъ
ЮЯ: Какво става?
- Ъхъ, ъхъ, ъхъ, мъхъ

Не може да бъде!!!
Не пали!!!
Какво ти става твоята боя червена?!
Няма бензин!!!
Горката, от заплатата ми останаха 61,79 лева. Ще я заредя до горе да си пийне.
Но и аз съм жаден! ААААААААА
Добре, да премислим без да викаме повече.
Няма начин, сега ще трябва да си намеря втора работа иначе край с всичко…



ЮЯ има един много голям проблем, но като традиционалист, бягал от часовете по математика и от цифрите,
не може да разбере какво се е случило. А той вече е сбъднал и третата си мечта – да работи за някого.
Живее в заблудата, че работи само за един работодател, търси си да работи за още някой друг.
Но той вече работи и за добрите феи Вещиц и Демоник, а не го разбира.
Ощастливи бедни и крайно нуждаещи се съдии и нотариуси, и сега дължи и още пари назаем.



Всяка прилика с реални феи, лица или каквото и да е друго, трябва да бъде напълно случайна.

автор:01/01/2011 — alexanderbtodorov

Най-великите измамници в историята




От човекът, който успя да продаде Айфеловата кула, до фалшивия Рокфелер на Холивуд - те се представят за лекари, самолетни пилоти, богати наследници и всички им вярват. Вижте най-големите измамници в историята, на които са посветени филми, книги и множество разкази:

Виктор Лустиг - мъжът, който продаде Айфеловата кула



Виктор Лустиг е един от най-изпечените лъжци в историята. Известен е като човекът, който продаде Айфеловата кула. Роден е през 1890 г. в Бохемия, Чехословакия. Говори няколко езика. Още като младеж той започва с измами по пасажерските кораби, като кръстосва между Париж и Ню Йорк. Първата му схема е за печатане на пари. Той показвал на „клиентите" си малка кутия, за която твърдял, че може да напечата банкнота от 100 долара за шест часа. Клиентите купували машината за огромни суми, от порядъка на 30 000 долара. В следващите 12 часа машината щяла да „произведе" две банкноти от по 100 долара. След това обаче, започва да пуска само хартия. Причината - Лустиг я зарежда с 2 банкноти и има 12 часа да офейка. Докато клиентите разберат каква е работата, той вече е далеч.

Върхът в кариерата му на измамник била аферата от 1925 г. Лустиг прочел статия във вестника за това колко скъпа е поддръжката на Айфеловата кула и веднага измислил хитър план. Изпратил покани до шест търговци на метал от името на представител на правителството. Казал им, че кулата е прекалено скъпа за поддръжка и правителството е решило да я продаде. През 1925 г. това не е звучало толкова абсурдно, колкото днес, защото не е било ясно дали Айфеловата кула ще бъде в Париж за постоянно. Лустиг завел шестимата кандидати да „инспектират" кулата с лимузина. По време на срещата той искал да установи кой от тях е най-доверчив. След огледа, търговците трябвало да напишат напишат офертите си и да ги дадат на Лустиг. Той обаче вече бил решил, коя ще е жертвата. В крайна сметка Лустиг заминал за Виена с куфар, пълен с пари, а измаменият търговец не подал официално оплакване в полицията от срам.

След няколко месеца, Лустиг се върнал в Париж и отново поканил за среща 6 търговци на метал. Този път бил разкрит преди да финализира сделката си, но успял да избяга от полицията.

По-късно Лустиг убедил Ал Капоне да инвестира 40 000 долара в сделка с акции на фондовия пазар. Чехът държал парите 2 месеца в банков трезор, после ги върнал на гангстера и казал, че сделката е пропаднала. Ал Капоне се възхитил на честността на Лустиг и му дал 5 000 долара за награда. Това, всъщност била и целта на Лустиг.

През 1935 измамникът е арестуван в САЩ. Изпратен е в затвора Алкатраз, където умира от пневмония през 1947 г.

Франк Абаняле - „Хвани ме, ако можеш"




Филмът „Хвани ме, ако можеш" с Леонардо Дикаприо е вдъхновен от измамника Франк Абаняли, който успял да открадне общо 2.5 млн. долара в 26 държави по света.

Роден е през 1948 г. и първите му измами били фалшифициране на чекове. В продължение на 2 години Абаняли успешно се представял за пилот на PanAm, благодарение на което пътувал безплатно по света, като се появявал в последния момент на летището и се качвал на редовни полети.

След пилотската си кариера, той се представял за лекар в продължение на 11 години. След това фалшифицирал диплома от Харвард и станал адвокат, като дори си намерил работа в Луизиана.

Всичко приключва през 1969, когато стюардеса на Air France го разпознава по снимка, разпространена от полицията. Френските власти го арестуват а 12 държави искат екстрадицията му. Излежава 6 месеца във френски затвор, след което е екстрадиран в Швеция. Прекарва шест месеца в Швеция, но след като се оказва, че международният му паспорт е фалшив е върнат в САЩ, където е осъден на 12 години затвор за измами.

В момента Абаняли работи за ФБР.

Кристофър Роканкур - Френският Рокфелер




Кристофър Роканкур се представял за потомец на Рокфелер. Първият му удар бил в Париж. Той подправил нотариален акт на скъп имот, който естествено, не притежавал и го продал за 1.4 млн. долара.

След това заминал за САЩ, където се представял за филмов продуцент, бивш боксьор и бизнесмен.

Сприятелил се с много знаменитости, От време на време пускал някой лаф от сорта на „майка ми София Лорен", „чичо ми Оскар де ла Рента" и т.н. А хората му вярвали.

Живял известно време в дома на Мики Рурк, убедил Жан Клод Ван Дам да продуцира следващия му филм, оженил се за модел на Playboy.

Известен е с това, че винаги се появява под ръка с красива дама (на снимката е с Наоми Кембъл). Освен, че бил женен за модела Пиа Рейс (с която имат син Зевс), успял да живее и шест месеца с друга манекенка, която не е подозирала, че той е семеен. През 2002 е арестуван и обвинен за множество измами. Глобен е с 9 млн. долара и е осъден на пет месеца затвор.

Самият той се хвали, че измамите му възлизат на общо 40 млн. долара, но тази информация не може да бъде потвърдена.

Грегър Макгрегър - убеждава инвеститори да влагат пари в измислена държава.




Макгрегър е шотландски войник, участвал в колонизацията на Южна Америка. През 1829 г. той се връща в Шотландия и се представя като човек с връзки в южноамериканската островна държава Пояис (измислена от него).

Той не само убедил страшно много влиятелни хора да вложат парите си в държавата, ами и създал цял географски гид за Пояис, в който описвал забележителностите й огромните залежи от природни богатства. 250 от първите му инвеститори отплавали с кораб за островната държава. Необезпокоен от това, че ги изпраща на почти сигурна смърт, Макгрегър започнал да сформира втора група от богати инвеститори, този път от Франция. Междувременно, изготвил конституция на държавата и се самопровъзгласил за неин върховен глава. Дори и след излежаване на присъдата си за тези измами, Макгрегър прекарал остатъка от живота си като продавал несъществуваща земя и имоти на европейски благородници.

Каси Чадуик - „незаконната дъщеря" на Андрю Карнеги



Каси Чадуик, чието истинско име е Елизабет Бигли, мамела банки в Клийвланд, като се представяла за незаконна дъщеря на Андрю Карнеги. На 22-годишна възраст тя била арестувана за фалшификация на документи, но била освободена като душевноболна.

Първият й съпруг я изхвърля 11 дни след сватбата им, защото разбира за миналото й. След това тя се жени за лекар, на име Чадуик.

През 1897 започва най-голямата си измама. Тя фалшифицира документ, в който Карнеги й обещава 2 млн. долара и я нарича своя незаконна дъщеря. Информацията за този документ достига до финансовите среди в Охайо и банките започват да й предлагат услугите си. В следващите 8 години тя вземала заеми, като дъщеря на Карнеги, които достигнали на стойност между 10 и 20 млн. долара.

В крайна сметка всичко това стигнало до ушите на Карнеги, който заявил, че не я познава. Тогава Каси Чадуик е арестувана, а делото се превърнало в истински цирк. Чадуик е починала в затвора.

Фердинанд Дамара - представя се за хирург и дори извършва операции



Демара е известен като „Майсторът на фалшивата самоличност". Преструвал се е на монах, хирург, надзирател в затвор и др. Роден е през 1921. През 1941 влиза в американската армия. Първата самоличност, която открадва е на друг войник - Антъни Игнолия. Дамара инсценира самоубийството му и започва да се представя като Робърт Линтон Френч - психолог. Заловен е и е осъден на 18 месеца затвор.

След като излиза от затвора, той започва една поредица, в която се представя с фалшиви имена на образовани хора - бил е инженер, заместник шериф, експерт по грижи за деца, два пъти се е представял за монах от различни ордени, редактор, медицински изследовател. Целта му не е била да се облагодетелства финансово, правел го е по-скоро за престиж.

Най-известното му превъплъщение е като хирург на борда на военен кораб по време на Войната в Корея. Представяйки се за доктор Джоузеф Кир, Демара извършил няколко успешни операции и успял да овладее няколко тежки инфекции, използвайки ударно количество пеницилин. Измамата била разкрита когато майката на истинския д-р Кир чула за военната кариера на сина си и се обадила в полицията.

Филмът „The Great Impostor" с Тони Къртис e вдъхновен от Демара.

Дейвид Хамптън - Шест степени на разделение





Филмът „Шест степени на разделение" разказва историята на Дейвид Хемптън. В неговата персона се превъплъщава Уил Смит.

Хемптън се представя за син на Сидни Поатие. Първоначално единствената му облага са безплатни вечери в ресторанти. Постепенно обаче, той влиза в хайлайфа и успява да убеди богати и известни хора да му дават пари, като дори те го канят да живее известно време с тях в именията им. Сред измамените са Мелани Грифит, Келвин Клайн и др. В някои случаи той се представял за приятел на техните деца, твърдял, че е изпуснал самолета си, а багажът му вече бил натоварен и така нататък.

Арестуван е през 1983. Умира от СПИН през 2003.

Мери Бейкър - принцесата от измисления остров




През 1817 година един английски обущар намерил момиче, облечено в странни екзотични дрехи и говорещо непознат език да се лута из улиците. Хората водели различни чужденци при нея, за да разберат от къде е. Най-накрая един португалец разбрал какво говори момичето - тя била принцеса Карабу от остров Джавасу в Индийския океан. Била отвлечена от пирати, но скочила от кораба до бреговете на Англия и плувала до брега. През следващите десет седмици тя била любимка на местните богаташи. Принцесата стреляла с лък, владеела фехтовката, плувала гола и се молела на непознат Бог. Ушили й дрехи, а неин портрет се появил в местния вестник.

В крайна сметка, истината се появила на бял свят. Принцесата се казвала Мери Бейкър и била дъщеря на обущар от Денвър. Работила като прислужница на различни места. Решила да си подобри живота и измислила тази история. Езикът й се състоял от измислени думи, плюс малко цигански.

След като била разобличена в Англия, Мери „приложила" същата схема във Франция, Испания и САЩ.

По нейната история през 1994 г. излиза филмът „Принцеса Карабу".



Чарлз Понзи - бащата на пирамидите



Чарлз Понзи измисля Понзи схемата, която в България наричаме пирамида. Той взема пари от инвеститори, като изплаща печалби на първите с парите на следващите. Арестуван е през 1920 г. - по това време е правил по 250 000 долара на ден. Лежи в различни затвори, първо в Италия, после в Бразилия. Последните години от живота си прекарва в бедност. Умира през 1948 г. в болница за бедни в Рио Де Жанейро.

Четирима милиардери в България





В България вече има четирима официални милиардери. Класацията е направена според пазарната капитализация на дружества, котирани на борсата, информация на БНБ, собствените бюлетини за активи, оборот и печалба на предприятията.

Според списанието класацията на богатите в българия за 2010 г. изглежда така:

№1 ВАСИЛ БОЖКОВ - 1.5 МЛРД.

Между 1.5 млрд. лв. и 1.5 млрд. долара се изчислява от различни източници бизнесът, контролиран от най-богатия българин Васил Божков. Левовата оценка е на лондонския професор по икономика Димитър Иванов, а доларовата - на полското списание Впрост, което прави класации на най-състоятелните хора в Източна Европа. Неговата основна сфера на дейност в момента е пътното строителство, което въпреки кризата се развива с голям размах, а традиционните му интереси са в хазарта, търговията, туризма, недвижимостите и транспорта.

№2 ПЕТЯ СЛАВОВА - 1.4 МЛРД.

Тя контролира пряко чрез своя семеен Феста холдинг 86.84%, а чрез двата си Винпрома още 11.83% от Инвестбанк. Така общият й процент е 98.67% от активи на стойност над 1.2 млрд. лв.Наред с тях бизнесдамата владее, както вече стана ясно два от най-големите заводи за производство на спиртни напитки в България - Бургас и Поморие. Има и хотелска верига с 5 големи луксозни хотелски комплекса в Несебър, Поморие, София и Боровец. В холдинга се включва и здравноосигурителна компания, недвижимости и други ценни активи.

№3 ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ - 1.3 МЛРД.

Банкерът Цветан Василев е в класация на супер богатите от миналата година. Той контролира дял за над 1 млрд. лв. от активите на Корпоративна търговска банка. Нейната печалба за миналата година е 63 млн. лв., от които близо половината раздадени като дивидент. Друг ценен негов актив е най-големият печатарски комплекс у нас ИПК Родина. В портфейла му има и недвижимости, за съжаление силно подценени във време на криза.

№4 ПЛАМЕН СТОЯНОВ - 1 МЛРД.

Пламен Стоянов, нашумял заради делото Октопод като Дамбовеца, е ново попълнение в класацията на най-богатите тази година. По собствените му думи, активите на управляваните от него дружества, най-известното от които е Екометалс, се изчисляват на повече от 1 млрд лв. Годишната печалба за миналата, макар и кризисна година, бизнесменът определя на 86 млн. лв., което е феноменален резултат за български производствен и металургичен сектор. Неслучайно деловият мъж искаше от държавата да изкупи нейния мега комбинат Кремиковци.

№5 ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА - 600 МЛН.

Много неща се изприказваха за участието на Цветелина Бориславова в СИБанк, което някои политически врагове на ГЕРБ оцениха на милиард. Истината обаче е доста по-различна. Според цената на изтъргуване на последните 4% от дела си, които тя продаде, оставащите на бизнесдамата 18.32% от трезора струват 134.377 млн. лв. Ако мерим сумата според активите на банката, които по признание на БНБ са малко над 2 млрд, лв., сумата набъбва до 360 млн. В портфейла на Бориславова влиза още Пампорово АД - няколко от хотелите и цялата инфраструктура на ски-курорта. В активите й се числят и апетитни недвижимости в сърцето на София, включително къщата в която живее и която изпълнява също функциите на консулство на Исландия в България.

№6 МИТКО СЪБЕВ - 500 МЛН.

На около половин милиард се изчислява делът на бизнесмена Митко Събев в най-голямата дистрибуторска компания за горива в нашата страна Петрол. Около нея той е създал цяла група фирми с различни сфери на дейност. В момента най-активно работи в туризма с ценни обекти като Гранд хотел Поморие - най-добрият на крайбрежието. В момента разработва проект за превръщането на стадион Черноморец в Бургас в огромна и уникална рекреационна зона с хотелска и спортна част, в съдружие с кметството на града.

№7 ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ - 450 МЛН.

Най-големият хотелиер у нас е единственият в бранша, който ще открие супер комплекс категория пет звезди на Черноморието. В момент на криза, когато туристическите активи губят от стойността си, добре балансираният и диверсифициран бизнес на пловдивския магнат използва други резерви. Постоянното покачване на захарта на световните борси - това е единствената суровина, освен златото, която не спадна през цялата криза, и отличната работа на специализирания завод на бизнесмена компенсират спада в хотелите. Същото се отнася и за мощностите му за производство на минерална вода, ориентирани според изискванията на големите западни търговски вериги, опериращи у нас.

№8 ХРИСТО КОВАЧКИ - 400 МЛН.

Основният актив на бизнесмена е контролираният от него пакет в Общинска банка, който според публикации в медиите не само търси, но и намира интерес сред чуждите инвеститори. В момента са с подценена стойност притежаваните от него мощности в енергетиката и прозводството, както и търговската му империя. Въпреки негативните прогнози, добре организираната група на Ковачки преодолява без съществени сътресения дъното на кризата.

№9 ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ - 300 МЛН.

Според неговите собствени думи стойността на неговата национална верига от аптеки, измерена през оборота и типичната за бранша висока печалба от 15%, е около четвърт милиард лева. Новият член на клуба на Супер богатите направи и още един бизнес удар съвсем неотдавна. Купи впечатляващи имоти на милионна стойност от разпродажбата на елитни недвижимости на БТК.

№10 БРАТЯ БОБОКОВИ - 250 МЛН.

Според последните публикации спадът в бизнеса на русенските бизнес лидери братя Бобокови е преодолян. Фабриките им за горива и батерии в страната и близката чужбина работят на пълни обороти и вече показват впечатляващи ръстове, свидетелстват медиите. Борсовата криза силно удари оценката на най-сериозния им актив Монбат, но независимо от това групата изглежда готова да достигне отново нивата си от близкото предкризисно минало.

Източник: сп. Слава