сряда, 2 юни 2010 г.

Да инвестирам ли сега?

Колапсът на сектора на недвижимите имоти и фондовия пазар в САЩ изтри 13 трлн. долара от нетното богатство на американците или толкова, колкото е едногодишното производство на цялата американска икономика.

Едновременен спад на фондовия пазар и сектора на недвижимите имоти не е имало от 80 години или от Голямата депресия насам. Разликите се състоят в това, че докато тогава голяма част от акциите и недвижимостите са били притежание само на най-богатите, то днес две трети от американците притежават жилища и половината имат инвестиции в акции, се казва в материал на CNN Money.

От върха си жилищните имоти и акциите се сринаха съответно с 25 и 45 на сто и вероятно ще се свиват още. Това се случва, когато балоните се спукат – първоначално цените падат до разумни нива, след това продължават да падат още и още, докато не станат неразумно ниски, пише още изданието.

Всъщност поведението на пазарните участници е същото както при надуване на балона – те купуват и купуват, докато цените не хвръкнат до неразумно и неоправдани високи стойности.

И въпреки че в момента мнозинството от хората не искат и да чуят за фондовия пазар и недвижимостите, то вероятно точно сега за първи път от няколко години е моментът за дългосрочни инвестиции. Поне това съветват някои от най-известните дългосрочни инвестиционни „гурута“ в САЩ.

Ако сте достатъчно разумен и ако имате възможност да затворите парите си за поне шест години, през 2015 или 2016 г. ще се събудите по-богат, отколкото сте сега. Вероятно няма да сте направили 20% средногодишна доходност, каквато фондовият пазар в САЩ докара на инвестиралите в периода 1982-2000 година, но все пак доходността ви ще е повече от тази по държавните ценни книжа, смятат анализатори.

Преди да се втурнете да купувате, обаче е нужно да спазвате някои основни истини за финансово оцеляване – начин на живот в рамките на възможностите, избягване на всяка цена кредитните карти и избягване тегленето на заеми, освен с образователна цел, за покупка на дом или кола.

Освен това човек не трябва да инвестира, докато не е натрупал адекватен резервен фонд за спешни случаи. Това означава да имаш достатъчно кеш за покриване на текущите сметки поне за три месеца в случай на загуба на работното място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар